Ontdek jouw taal van de liefde.

Vijf talen van de liefde

Ontdek jouw taal van de liefde.

Voel jij je in je dagelijkse leven helemaal geliefd? Veel mensen zeggen ja, maar voelen het maar half, of eigenlijk nooit echt. Het kan zijn dat je dat je zo gewend bent om met halve kracht genoegen te nemen, dat het je niet eens meer opvalt. Maar hoe kun je echte liefde ervaren, als je jouw taal van de liefde nog niet eens ontdekt hebt? Ieder mens spreekt zijn eigen taal van de liefde en de manier waarop jij je geliefd voelt, is misschien wel helemaal niet de manier waarop jij, je vrienden, of partner je op dit moment benaderen.  

Als je je bewust wordt van ‘jouw taal van de liefde’, kan er een wereld voor je opengaan. Dan kun je heel simpel en in korte tijd jezelf voeden op manieren die direct binnen komen in je hart, zodat je je ook werkelijk voldaan en geliefd kunt voelen. Ben je klaar om jezelf optimaal lief te hebben? Daar gaan we!

Een persoonlijke herinnering aan liefde:
Om achter jouw taal van de liefde te komen, is het belangrijk om je een moment in je leven in te beelden dat je je enorm geliefd voelde. Dat kan een herinnering zijn waarin je je geliefd voelde door een andere persoon, maar zeker ook een herinnering waarin je zelf overstroomde vanuit liefde.

Neem even de tijd om dit moment helder voor de geest te nemen. Waarschijnlijk kost het je niet eens al te veel tijd, want juist deze intense emotie van liefde blijft vaak makkelijk hangen in ons brein.
Voel eens goed hoe je je voelde in die situatie, maar observeer ook eens de hoedanigheid van de situatie. Wat deed jij, of de ander op dat moment, dat je zo raakte?

De vijf talen van de liefde:
Mensen geven op verschillende manieren uiting aan hun liefde. Volgens Gary Chapman zijn er vijf algemene ‘talen’ van liefde. Hij schreef hierover ook een gelijknamig boek: ‘De vijf talen van de liefde’.

We kunnen onze liefde overbrengen of binnen voelen komen als:
* we tijd doorbrengen samen, aandacht, een-op-een tijd doorbrengen;
* we complimenten geven/krijgen, mooie woorden delen;
* we cadeaus geven/krijgen;
* we dienstbaar zijn, iets doen voor een ander;
* we fysiek contact maken, aanraken, knuffelen of seksualiteit

Nu zijn alle bovenstaande talen natuurlijk een genot om te ervaren. Toch zijn er altijd 2 talen die eruit springen voor je. En het is wel zo makkelijk om daarachter te komen, zodat je niet je best hoeft te doen voor zaken die je maar half raken. De snelweg om jezelf te voeden, is jouw persoonlijke taal van de liefde te spreken. En niet alleen voor jezelf te spreken, maar deze ook duidelijk te maken aan je geliefden. Want hoe prettig is het, om te weten hoe je je vrienden, partner of kinderen zo direct mogelijk kunt verblijden?

Jouw taal van de liefde:
Nu is het tijd om weer even terug te komen op jouw ervaring, waarin je je geliefd voelde.
Wat gebeurde daar nu precies? Welke van de bovenstaande vijf aspecten raakte je het meest?
Gaf iemand je een knuffel, of juist zijn/haar kostbare tijd, gaf iemand je een cadeautje, of kreeg je complimenten, of wellicht kwam iemand net dat kopje thee brengen zonder dat je het hoefde te vragen.

Hoogstwaarschijnlijk springen er twee talen van de liefde naar voren. Die blijken het meest direct jouw hart te raken en zijn daarmee jouw taal van de liefde.

Jezelf optimaal voeden met liefde.
Gefeliciteerd, nu weet je wat jouw taal van de liefde is en hoe je jezelf optimaal kunt voeden met liefde!

Want uiteindelijk is dat het meest belangrijke om jezelf mee te voeden; Liefde. Als jij je geliefd voelt, kan de wereld niet meer stuk. Toch vergeten we vaak tijd te maken om onszelf écht met aandacht lief te hebben. En zijn we geneigd meer aandacht te geven aan onze omgeving, doordat we in ons hoofd steeds weer reageren op onze omgeving. Die omgeving bestaat onder andere uit onze vrienden, familie, maar zeker ook de tv-programma’s die we kijken, de werkomgeving waar we ons bevinden. Al die zaken kunnen zomaar aandacht van je vragen en soms meer, dan je leuk vindt.

Toch is dat niet erg, want je kunt jouw gedrag zelf aanpassen. En dat begint met een beslissing: Gun je jezelf dat je je geliefd voelt en overstroomt van liefde in jouw dagelijkse leven? Maak daar dan bewust tijd en ruimte voor vrij. Het kan heel simpel en klein zijn en toch hele grote gevolgen hebben voor jouw gevoel en jouw beleving van de wereld.

Accepteer en respecteer de taal van de ander

Als je beseft hoe heerlijk en voldoenend het kan zijn om je geliefd te voelen, dan gun je dat al heel gauw iedereen om je heen. Toch spreekt niet iedereen dezelfde taal van de liefde en kun je niet iedereen vol raken door uitsluitend jouw taal te spreken. Ook kun je niet verwachten dat iemand anders jouw taal van de liefde begrijpt, als je daar niet duidelijk over communiceert.
Als jouw taal van de liefde ‘fysiek contact maken’ is en jij geeft je partner steeds knuffels en aanrakingen om duidelijk te maken dat je hem/haar waardeert, dan kan het best zijn, dat de ander zich nog steeds niet optimaal geliefd voelt. Want als de behoefte van de ander ligt op het vlak van een-op-een tijd doorbrengen, dan heeft de ander aan knuffels alleen niet genoeg. Die ander zal samen willen zijn om zich echt voldaan te voelen. Blijf dus communiceren over de manier waarop je elkaar het beste kunt liefhebben en waarderen, dat scheelt je heel veel energie.

Hoe ontdek je de taal van een ander?

Leer jezelf om waar te nemen welke taal van de liefde de ander spreekt. En dat is simpeler dan het lijkt. Iedereen gunt een ander hetgeen waar hij zelf behoefte aan heeft, vandaar dat je aan iemand zijn gedrag kunt aflezen wat zijn/haar taal van de liefde is. Door te observeren hoe de ander duidelijk maakt dat hij/zij van je houdt, kun je direct zien: dit is wat de ander prettig vindt. Je kunt het natuurlijk ook gewoon vragen. ‘Wat is de laatste keer dat je voelde dat ik van je hield?’ En ontdek samen wat het meeste binnenkwam als liefde.
Probeer vervolgens eens uit, om de taal van de ander te spreken en maak tijd om bijvoorbeeld ongestoord samen te zijn(een-op-een tijd). Of lekker te koken voor een ander (dienstbaarheid), of een massage te geven (fysiek contact), een brief te schrijven over alles dat je waardeert aan de ander (mooie woorden), of leef je in in de ander en geef een cadeau dat aansluit bij hem/haar (cadeaus geven). Uiteraard blijft het het meest verrassende om alle talen van de liefde te combineren en hierin speels te blijven.

Jouw taal van de liefde spreken is een manier om jezelf direct lief te leren hebben. Ik gun het je van harte dat jouw hart overstroomt van de liefde die het leven je te bieden heeft. Laat je niet afleiden door eventuele stoorzenders, maar maak jouw taal van de liefde een belangrijk onderdeel in jouw leven, zodat jij helemaal tot je recht komt.

Ik geloof in overvloed en dat we allemaal tot ons recht kunnen komen. Ontdek wat deze overvloed aan liefde in jouw leven kan betekenen en wat het je voor liefdevolle situaties zal opleveren en aantrekken.

Veel plezier met jouw ontdekkingsreis!

Liefs,

Grietje

Grietje Voeten
contact@grietjevoeten.nl

Holistisch Coach, Bewustzijnstrainer en Auteur. Liefdevol inzicht krijgen in jouw mogelijkheden tot zelfverwerkelijking. Ik geloof in jouw creatiekracht, ben jij daar ook klaar voor?

Geen reactie's

Geef een reactie